Η Ζάκυνθος είναι το δεύτερο σε πληθυσμό νησί των Επτανήσων. Επίσης, είναι γνωστή ως «Τζάντε», ή ως Φιόρο του Λεβάντε (Άνθος της Ανατολής) κατά τους Βενετσιάνους. Το νησί της Ζακύνθου βρίσκεται νότια της Κεφαλονιάς και είναι το πιο ζεστό από τα Επτάνησα. Η τοπογραφία του είναι σαφώς πιο ομαλή σε σχέση με τα υπόλοιπα και η πλειοψηφία του αμπελώνα βρίσκεται σε χαμηλά υψόμετρα, με τα ψηλότερα να φθάνουν τα 300 με 400 μέτρα. Τα εδάφη είναι βαριά και εύφορα, ειδικά στις πιο πεδινές εκτάσεις.
Η αμπελοκαλλιέργεια στο νησί αναπτύχθηκε κατά την ενετοκρατία για την παραγωγή σταφίδας, η οποία κέρδισε φήμη και εμπορική αξία χάρις την υψηλή της ποιότητα. Πέρα τούτου, στο νησί υπάρχει μια πληθώρα από γηγενείς ποικιλίες όπως τα λευκά Σκιαδόπουλο, Παύλος, Βοστυλίδι, Μυγδάλι, Λαγόρθι, Μακρυποδιά, Μοσχαρδίνα, Ρομπόλα, τα ερυθρά Αυγουστιάτης, Κατσακουλιάς, Σκυλοπνίχτης, μια σπάνια ερυθρή εκδοχή της Ρομπόλα, η Μαυροδάφνη και τα ερυθρωπά Βιολέντο και Ροδίτης.
Στη Ζάκυνθο παράγεται ένα ιδιαίτερο στυλ κρασιού που ονομάζεται «Βερντέα». Η «Βερντέα» προστατεύεται νομοθετικά ως «Ονομασία Κατά Παράδοση» και είναι λευκό κρασί που περιέχει κατ’ ελάχιστο 50% Σκιαδόπουλο και μπορεί να φθάσει συνολικά τις 16 διαφορετικές ποικιλίες. Συνήθως, ζυμώνει και ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια. Σε αντίθεση με τις μοντέρνες εκδοχές, οι παραδοσιακές «Βερντέα» είναι κρασιά οξειδωτικού στυλ. Τέλος, οι οινοποιοί του νησιού μπορούν να χρησιμοποιούν το ΠΓΕ Ζάκυνθος.
Η Ζάκυνθος έχει ιδιαίτερα αναπτυγμένο τουριστικό προϊόν και πολλά οινοποιεία του νησιού έχουν αναπτύξει ολοκληρωμένα προγράμματα και ειδικούς χώρους για την εξυπηρέτηση των τουριστών. Από τη παραδοσιακή κουζίνα του νησιού ξεχωρίζουν το γεμιστό κουνέλι, η σοφιγαδούρα που είναι κοκκινιστό πρόβιο κρέας με σκόρδο, ξίδι και κεφαλογραβιέρα και οι σιμιγδαλένιες τηγανίτες, γνωστές ως φιτούρες.
Οινοποιείο Κτήμα Γκούμα
Στο κτήμα Γκούμα είναι η δουλειά, το μεράκι και η ζωή της οικογένειας Γιατρά – Γκούμα. Εκεί, συμβιώνουν αρμονικά δύο χώροι δημιουργίας, ένα εργαστήρι αγιογραφίας κι ένα μικρό οινοποιείο σε παραδοσιακά, πλήρως αναπαλαιωμένα πετρόχτιστα σπίτια του 19ου αιώνα. Τα κρασιά προέρχονται αποκλειστικά από τις τοπικές ποικιλίες Αυγουστιάτη και Βοστυλίδι. Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζουν το ερυθρό «Γραίγος 2019» και το ροζέ «Ζέφυρος 2021» από Αυγουστιάτη. Tο λευκό «Σκίρων 2021» προέρχεται από 100% Βοστυλίδι.
Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο από Απρίλιο μέχρι Νοέμβριο και προσφέρεται γευσιγνωσία κρασιών σε συνδυασμό με βιολογικό ελαιόλαο παραγωγής τους και άλλους ιδιαίτερους γευστικούς συνδυασμούς. Το ραντεβού συνίσταται αλλά δεν είναι απαραίτητο. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.
Διεύθυνση: Τριλάγκαδα Μαριές Ζάκυνθος Τ.Κ. 29 091
Τηλ: +30 26951 00431 και +30 6944326678
email: info@artandwine.gr
website: www.artandwine.gr