Οι λέξεις άθεος και αγνωστικιστής δημιουργούν μια σειρά από διαφορετικές αντιλήψεις και έννοιες. Όσον αφορά την αμφισβήτηση της ύπαρξης θεών, το θέμα είναι δύσκολο και συχνά παρεξηγείται.
Βασικά σημεία: Αθεϊσμός και Αγνωστικισμός
- Ο αθεϊσμός είναι η πίστη ή, συγκεκριμένα, αυτό που δεν πιστεύεις.
- Ένας άθεος δεν πιστεύει σε κανέναν θεό.
- Ο αγνωστικισμός έχει να κάνει με τη γνώση ή, συγκεκριμένα, με αυτό που δεν ξέρεις.
- Ένας αγνωστικιστής δεν ξέρει αν υπάρχουν θεοί ή όχι.
- Είναι σύνηθες οι άνθρωποι να είναι και αγνωστικιστές και άθεοι ή αγνωστικιστές και θεϊστές.
Ανεξάρτητα από τους λόγους ή το πώς προσεγγίζουν το ερώτημα, οι αγνωστικιστές και οι άθεοι είναι θεμελιωδώς διαφορετικοί, αλλά και μη αποκλειστικοί. Πολλοί άνθρωποι που υιοθετούν την ταμπέλα του αγνωστικιστή απορρίπτουν ταυτόχρονα την ταμπέλα του άθεου, ακόμα κι αν τεχνικά ισχύει για αυτούς.
Επιπλέον, υπάρχει μια κοινή παρανόηση ότι ο αγνωστικισμός είναι κατά κάποιο τρόπο μια πιο «εύλογη» θέση ενώ ο αθεϊσμός είναι πιο «δογματικός», που τελικά δεν διακρίνεται από τον θεϊσμό, εκτός από τις λεπτομέρειες. Αυτό δεν είναι έγκυρο επιχείρημα επειδή παρερμηνεύει ή παρεξηγεί τα πάντα: αθεϊσμό, θεϊσμό, αγνωστικισμό, ακόμη και φύση της πεποίθησης εαυτό.
Ας διερευνήσουμε τις διαφορές μεταξύ του να είσαι άθεος και αγνωστικιστής και ας καθαρίσουμε τον αέρα από τυχόν προκαταλήψεις ή παρερμηνείες.1:15
Παρακολουθήστε τώρα: Ποια είναι η διαφορά μεταξύ άθεων και αγνωστικιστών…
Τι είναι ο άθεος;
Άθεος είναι όποιος δεν πιστεύει σε κανέναν θεό. Αυτή είναι μια πολύ απλή έννοια, αλλά είναι επίσης ευρέως παρεξηγημένη. Για το λόγο αυτό, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το δηλώσετε.
Ο αθεϊσμός είναι η έλλειψη πίστης στους θεούς. η απουσία πίστης στους θεούς. Δυσπιστία στους θεούς. ή να μην πιστεύει στους θεούς.
Ο πιο ακριβής ορισμός μπορεί να είναι ότι άθεος είναι όποιος δεν επιβεβαιώνει την πρόταση «υπάρχει τουλάχιστον ένας θεός». Αυτή δεν είναι μια πρόταση που γίνεται από άθεους. Το να είσαι άθεος δεν απαιτεί τίποτα ενεργό ή ακόμα και συνειδητό από την πλευρά του άθεου. Το μόνο που απαιτείται είναι να μην «επιβεβαιωθεί» μια πρόταση που έγινε από άλλους.
Τι είναι ένας αγνωστικιστής;
Αγνωστικιστής είναι όποιος δεν ισχυρίζεται ότι ξέρει αν υπάρχουν θεοί ή όχι. Αυτή είναι επίσης μια απλή ιδέα, αλλά μπορεί να είναι τόσο παρεξηγημένη όσο ο αθεϊσμός.
Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι ότι ο αθεϊσμός και ο αγνωστικισμός αντιμετωπίζουν ερωτήματα σχετικά με την ύπαρξη θεών. Ενώ ο αθεϊσμός περιλαμβάνει τι κάνει ή δεν κάνει ένα άτομοπιστεύω, ο αγνωστικισμός περιλαμβάνει τι κάνει ή δεν κάνει ένα άτομοξέρω . Η πίστη και η γνώση σχετίζονται αλλά παρόλα αυτά χωριστά ζητήματα.
Υπάρχει ένα απλό τεστ για να πει κανείς αν είναι αγνωστικιστής ή όχι. Ξέρεις σίγουρα αν υπάρχουν θεοί; Αν ναι, τότε δεν είσαι αγνωστικιστής, αλλά θεϊστής. Γνωρίζετε με βεβαιότητα ότι θεοί δεν υπάρχουν ή και δεν μπορούν να υπάρχουν; Αν ναι, τότε δεν είσαι αγνωστικιστής, αλλά άθεος.
Ο καθένας που δεν μπορεί να απαντήσει «ναι» σε μία από αυτές τις ερωτήσεις είναι ένα άτομο που μπορεί να πιστεύει ή να μην πιστεύει σε έναν ή περισσότερους θεούς. Ωστόσο, αφού δεν ισχυρίζονται επίσης ότι γνωρίζουν με βεβαιότητα, είναι αγνωστικιστές. Το μόνο ερώτημα λοιπόν είναι αν είναι αγνωστικιστής θεϊστής ή αγνωστικιστής άθεος.
Αγνωστικιστής Αθεϊστής Vs. Αγνωστικιστής Θεϊστής
Ένας αγνωστικιστής άθεος δεν πιστεύει σε κανέναν θεό ενώ ένας αγνωστικιστής θεϊστής πιστεύει στην ύπαρξη τουλάχιστον ενός θεού. Ωστόσο, και οι δύο δεν ισχυρίζονται ότι έχουν τη γνώση για να υποστηρίξουν αυτήν την πεποίθηση. Βασικά, υπάρχει ακόμα κάποιο ερώτημα και γι’ αυτό είναι αγνωστικιστές.
Αυτό φαίνεται αντιφατικό και δύσκολο, αλλά στην πραγματικότητα είναι αρκετά εύκολο και λογικό. Είτε πιστεύει κανείς είτε όχι, μπορεί επίσης να αισθάνεται άνετα να μην ισχυρίζεται ότι γνωρίζει με βεβαιότητα ότι είναι είτε αλήθεια είτε ψευδές. Εμφανίζεται επίσης σε πολλά διαφορετικά θέματα, επειδή η πεποίθηση δεν είναι το ίδιο με την άμεση γνώση.
Μόλις γίνει κατανοητό ότι αθεϊσμός είναι απλώς η απουσία πίστης σε οποιονδήποτε θεό, γίνεται σαφές ότι ο αγνωστικισμός δεν είναι, όπως πολλοί υποθέτουν, ένας «τρίτος δρόμος» μεταξύ αθεϊσμού και θεϊσμού. Η παρουσία πίστης σε θεό και η απουσία πίστης σε θεό δεν εξαντλεί όλες τις πιθανότητες.
Ο αγνωστικισμός δεν είναι η πίστη στον θεό αλλά η γνώση. Αρχικά επινοήθηκε για να περιγράψει τη θέση ενός ατόμου που δεν μπορούσε να ισχυριστεί ότι γνωρίζει με βεβαιότητα εάν υπάρχουν θεοί ή όχι. Δεν είχε σκοπό να περιγράψει κάποιον που βρήκε με κάποιο τρόπο μια εναλλακτική ανάμεσα στην παρουσία και την απουσία κάποιας συγκεκριμένης πεποίθησης.
Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι έχουν τη λανθασμένη εντύπωση ότι ο αγνωστικισμός και ο αθεϊσμός αλληλοαποκλείονται. Μα γιατί? Δεν υπάρχει τίποτα για το «δεν ξέρω» που λογικά αποκλείει το «πιστεύω».
Αντίθετα, όχι μόνο η γνώση και η πεποίθηση είναι συμβατές, αλλά συχνά εμφανίζονται μαζί γιατί το να μην γνωρίζεις είναι συχνά λόγος για να μην πιστεύεις. Συχνά είναι πολύ καλή ιδέα να μην αποδεχτείτε ότι κάποια πρόταση είναι αληθινή, εκτός εάν έχετε αρκετά στοιχεία που θα την χαρακτηρίσουν ως γνώση. Το να είσαι ένορκος σε μια δίκη για φόνο είναι ένας καλός παραλληλισμός σε αυτήν την αντίφαση.
There Is No Agnostic Vs. Αθεϊστής
Μέχρι τώρα, η διαφορά μεταξύ του να είσαι άθεος και αγνωστικιστής θα πρέπει να είναι αρκετά σαφής και να θυμάται εύκολα. Ο αθεϊσμός είναι η πίστη ή, συγκεκριμένα, αυτό που δεν πιστεύεις. Ο αγνωστικισμός έχει να κάνει με τη γνώση ή, συγκεκριμένα, με αυτό που δεν ξέρεις.
Ένας άθεος δεν πιστεύει σε κανέναν θεό. Ένας αγνωστικιστής δεν ξέρει αν υπάρχουν θεοί ή όχι. Μπορεί να είναι ακριβώς το ίδιο άτομο, αλλά δεν χρειάζεται να είναι.
Τελικά, το γεγονός είναι ότι ένα άτομο δεν αντιμετωπίζει την ανάγκη να είναι απλώς είτε άθεος είτε αγνωστικιστής. Όχι μόνο μπορεί ένα άτομο να είναι και τα δύο, αλλά είναι, στην πραγματικότητα, κοινό για τους ανθρώπους να είναι και αγνωστικιστές και άθεοι ή αγνωστικιστές και θεϊστές.
Ένας αγνωστικιστής άθεος δεν θα ισχυριστεί ότι γνωρίζει με βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει τίποτα που να δικαιολογεί την ετικέτα «θεός» ή ότι δεν μπορεί να υπάρξει. Και όμως, επίσης δεν πιστεύουν ενεργά ότι μια τέτοια οντότητα υπάρχει πράγματι.
el.ndu.ac